1. Anasayfa
  2. Doğu Anadolu

Kemaliye Gezilecek Yerler | En Güzel 10 Yer

Kemaliye Gezilecek Yerler | En Güzel 10 Yer
Kemaliye Gezilecek Yerler
0

Erzincan Kemaliye, gezilecek yerlerkonusunda Doğu Anadolu Bölgesi’nin en zengin ilçelerinden bir tanesidir. Kemaliye, eskiden Eğin ismiyle anılıyordu. Eğin ismi anlam olarak, “Cennet Gibi Yer” olarak ifade ediliyor. Bunun yanında Millî Mücadele dönemine ilçe halkının verdiği destek Atatürk’ü etkilemiştir. Bu nedenle Atatürk ilçenin ismini Kemaliye şeklinde değiştirmiştir. Biz de buradan hareketle 2022 yılında Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dahil olan bu şirin şehri size tanıtacağız. O halde Kemaliye gezilecek yerler isimli içeriğimize başlayalım.

Kemaliye ilçesi, Fırat Nehri’nin kıyısındaki vadi üzerinde kurulmuştur. Doğu Anadolu Bölgesi’nin turizmine büyük katkısı olan bir ilçedir. Çünkü turizm bakımından pek çok olanağa sahiptir. Aynı zamanda ilçe tarihi anlamda da çok gelişmiştir. Uluslararası düzeyde adını duyuran ilçeler arasında yer alıyor. Bunlara en önemli örneklerden biri, uluslararası spor aktivitelerinde adını duyurmasıdır. İlçe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de girerek dikkat çekici bir konuma ulaşmıştır.

Kemaliye Gezi Rehberi

Kemaliye Gezi Rehberi

Kemaliye’de gezilecek yerler doğal ve tarihi değerler açısından oldukça fazladır. Fırat Nehri üzerine inşa edilen Keban Baraj Gölü’nün kıyısında yer alan vadi üzerinde Kemaliye ilçesi konumlanmıştır. İlçe doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Doğa harikası ilçe, zengin folkloruyla da bölgede ilgi görüyor. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler tarafından da sıklıkla ziyaret edilen bir ilçedir. Peki, Kemaliye’de gezilecek yerler hangileridir?

Kadıgölü

Kadıgölü Kaynak: www.facebook.com/kemaliyesenibekliyorr

Kadıgölü; doğal güzellikleri ve efsaneleri ile popüler hale gelmiştir. Kadıgölü’nde yeşilin bin bir tonunu görmek mümkün. Özellikle baharda çiçeklerin açmasıyla Kadıgölü daha farklı bir güzelliğe bürünüyor. Kadıgölü üzerinden kayalık ve yüksek dağlardan Kemaliye ilçesine yeraltı suyu geliyor. Ayrıca eskiden ilçenin elektriği Kadıgölü’nden karşılanıyordu. Günümüzde göl üzerinde alabalık yetiştirme tesisi vardır. Bu doğa harikasını mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle içerisindeki soğuk su kaynakları görülmeye değer.

Karanlık Kanyon

Karanlık Kanyon Kaynak: www.kemaliye.bel.tr

Karanlıklar içerisinde olduğu için ismi Karanlık Kanyon şeklinde geçiyor. Karanlık Kanyon’a Taş Yolu’ndan ulaşılabiliyor. En önemli özelliği dünyanın ikinci büyük kanyonu olmasıdır. Bahsettiğimiz bu özellikten dolayı dünyada çok popülerdir. 9 km uzunlukta olan kanyonun içinden Fırat Nehri’nin suları kıvrılarak akıyor. Ayrıca kanyonun her iki tarafında 400-500 metrelik kayalıklar vardır. Karanlık Kanyoniçinde tekne turu yaparak harika bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Şahin Tepesi

Şahin Tepesi Kaynak: www.haber7.com

Kemaliye ilçesinin doğal güzelliklerini Şahin Tepesi üzerinden izleyebilirsiniz. Şahin Tepesi’nin sunduğu muhteşem manzarayı izlemek için içerisindeki tesislerde oturabilirsiniz. Kemaliye’ye gelen ziyaretçilerin uğradığı noktaların başında geldiğinden, ilçenin turizmine katkısı çok fazla.

Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Kaynak: www.tripadvisor.com.tr

Prof. Dr. Ali Demirsoy, Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş ve Prof. Dr. Aydın Akbulut tarafından 2009 yılında kurulmuştur. Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi içinde hem Türkiye’den hem de dünyanın birçok farklı noktasından gelen 5 bine yakın farkı materyal sergileniyor. Müze içinde;

  • Echinodermata,
  • Gastropad,
  • Bivalvia gruplarının fosil örnekleri de sergilenmektedir.

Ayrıca müzede fil iskeletleri ziyaretçilerden çok ilgi görüyor. Hayvan ve bitkilere ait mikroskop görüntülerini görme şansınız var.

Apçağa Köyü

Apçağa Köyü

Kemaliye gezilecek yerler listemize “Orada Bir Köy Var Uzakta” şiirini kaleme alan ünlü şairimiz Ahmet Kutsi Tecer’in köyünü ekleyebiliriz. Apçağa Köyü Kemaliye merkeze, 6 kilometre uzaklıktadır. Kemaliye’nin en kalabalık köyüdür. Apçağa Köyü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde aday gösterilmiştir. Köy kültürel değerler, mimari doku ve manzara bakımından görülmeye değerdir. Apçağa Köyü’ne yolunuz düşerse Ahmet Kutsi Tecer’in evini ziyaret edebilirsiniz.

Lökhane

Lökhane, tarihte saray sofralarında hiç eksik olmayan yaklaşık 300 yıllık Lök tatlısının yapıldığı yerdir. Lökhane işletmesinde, tarihin önemli lezzeti Lök tatlısı genç nesle tanıtılmaktadır. Ceviz ve kuru dutun 3 saat kadar makinede dövülerek macun kıvamına getirilmesiyle oluşmaktadır.

Ala Mağarası

Ala Mağarası Kaynak: www.tr.pinterest.com/handanozkil/_saved/

Kemaliye’nin kuzeydoğusunda Ala Mağarası konumlanmıştır. Ala Mağarası; kanal ve dehlizlerle doludur. Mağaranın girişinde, su sızıntı şeklinde akmaktadır. Ala Mağarası’nın sedef hastalığını iyileştirici bir yönü vardır.

Kemaliye Evleri

Kemaliye Evleri Kaynak: www.kemaliye.bel.tr

Kemaliye ilçesinin kendine has yapıları ülkemizin önemli mimari özellikleri arasında yer alıyor. Kemaliye Evleri’nin mimari yapısı hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Bu evlerin güzel örneklerini aşağıda sıraladığımız köylerde görebilirsiniz;

  • Salihli
  • Yeşilyamaç
  • Apçağa
  • Yuva
  • Ergü
  • Yeşilyurt
  • Başpınar
  • Sırakonak
  • Ocak

Kemaliye Orta Cami

Kemaliye Orta Camii Kaynak: www.kulturenvanteri.com

Kemaliye Orta Cami, Kadıgölü kıyısında yer alıyor. Camide kitabe olmadığı için kimin yaptırdığı, ne zaman yapıldığı gibi sorular yanıtsız kalmıştır. Fakat mimarisini inceleyen uzmanlar, 17. yüzyılda inşa edildiğine dair görüşler bildirmiştir. Dikdörtgen şeklinde planlanan camiinin kubbesi dört ayak üzerine oturtulmuştur.

Hıdır Sultan Abdal Ocağı

Hıdır Sultan Abdal Ocağı

Hıdır Sultan Abdal Ocağı’nın mimari yönü yabancı turistlerin ilgisini çekmiştir. Kemaliye’nin Ocak Köyü sınırlarında yer alan turistik değerin manevi yönü de ziyaretçi sayısını artırmıştır. Bu nedenle ilçenin dikkat çekici turistik noktalarından bir tanesidir. Çünkü Hıdır Abdal Horasan erenlerinden bir tanesidir ve bölgede sevilen bir kişi konumunda yer almıştır.

Kemaliye’de Ne Yenir?

Doğası, tarihi ve mutfağı ile Kemaliye ilçesi ön plana çıkıyor. Kemaliye’de ne yenir? sorusu ilçeye gelen ziyaretçiler tarafından sıklıkla dile getiriliyor.

  • Kemaliye’nin ünlü lezzetleri denildiğinde ilk akla gelen Lök Tatlısı ’dır. Eskiden Dövme şeklinde tabir edilen Lök Tatlısı, yöresel lezzetlerdendir. İlçe ve köylerinde çok tüketilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz üzere lök tatlısı ceviz ve kuru duttan yapılmaktadır.
  • Kemaliye lezzetlerinden biri de Kenger Kavurması’dır. İsminden anlaşılacağı üzere kenger bitkisinden yapılan bir tattır. Kenger bitkisi temizlenip haşlandıktan sonra soğanla beraber yağda kızartılır. İlçede kenger bitkisi çok yetişmektedir.
  • Çökelek Piyazı; ilçenin yöresel yiyeceğidir. Salata şeklinde hazırlanarak Kemaliyelilerin sofralarında yer alıyor. Maydanoz, taze soğan, salatalık, zeytinyağı, baharat türleri ve domates gibi malzemelerle yapılıyor.
  • Çılbır; Lapa çorbaya benzer fakat onun katı halidir. İlçe halkının çok tükettiği yemeklerdendir. Yağ, domates, kuru soğan, yeşilbiber, salatalık ve bulgurdan yapılmaktadır. Sıcak tüketildiğinde çılbırın lezzetini daha iyi alabilirsiniz. Ufak ufak doğranan yeşilbiberlerle soğanlar yağla birlikte kavurulur. Bu kavrulan malzemelerin içine küp şeklinde doğranan domatesler ilave edilir. Sarımsak ve bulgurun da karışımın içine konulmasıyla su eklenerek pişirmeye bırakılır.
  • Kuru fasulyeyle yapılan Hışik Yahnisi’ni de mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Etli kemik ve fasulye ikilisi muhteşem bir tat ortaya çıkarıyor.

Kemaliye’ye Nasıl Gidilir?

Kemaliye (Eğin) Belgeseli

Erzincan’ın turistik ilçesi Kemaliye ilin tam olarak güneybatısında konumlanmıştır. Kemaliye’nin güneyinde Elazığ ve Malatya vardır. Batısında Sivas, doğusunda Tunceli ile komşudur. İlçenin toprakları; Keban Barajı Gölü’yle Karasu Nehri’nin birleştiği alandadır. Kemaliye’nin gezilecek yerler bakımından zengin olmasında konumunun çok etkisi vardır. İlçenin etrafı; Sarıçiçek, Palandöken, Harmancık, Munzur ve Çaldağ Dağları ile çevrilmiştir. İlçenin etrafı dağlarla çevrili olduğu için ulaşım oldukça sıkıntılıdır.

Kemaliye ulaşım alternatifleri şöyle sıralanabilir. Erzincan, Malatya ve Elazığ’dan geçerek ilçeye ulaşabilirsiniz.

  • Kemaliye-Erzincan arası; 175 km,
  • Kemaliye-Ankara arası; 670 km,
  • Kemaliye-Elazığ arası; 145 km,
  • Kemaliye-İstanbul arası; 1115 km,
  • Kemaliye-İzmir arası; 1.301 km’dir,

Kemaliye’de Neler Yapılabilir?

Kemaliye ilçesi, en çok ilkbahar ve yaz dönemlerinde gezilir. Çünkü Kemaliye’nin çevresinde sert karasal iklim olduğundan, kışlar çok soğuk geçmektedir. Fakat ilçenin doğal yapısından kaynaklı bazı yerlerinde Akdeniz iklimi görülür.

İlkbaharla birlikte ilçenin doğası canlanır. İlkbahar ve yaz aylarında çok rahat Karanlık Kanyonu içinde kanyoning yapma imkânına sahip olabilirsiniz. Ayrıca Kemaliye Evleri, Kadıgöl, Şahin Tepesi gibi yerlerde de birbirinden güzel kareler yakalayabilirsiniz. Fotoğraf çekme, tekne turu, festival, bisiklet turları, kanyoning, karavan-çadır kampı ve kaya tırmanışı gibi aktivitelerle gezinizi canlandırabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız “Kemaliye Gezilecek Yerler” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizce Doğu Anadolu Bölgesi’nin incisi Kemaliye’de gezilecek yerler listesine farklı yerler dahil edilebilir mi?

Gezideler.com size; Türkiye’deki turistik destinasyonlar ve turistik değerler ile ilgili bilgi paylaşımı yapan bir seyahat bloğudur. Türkiye’nin güzide destinasyonları ve doğal ile tarihi güzelliklerini öğrenmek, Türkiye’yi baştan aşağı tanımak isterseniz, bizimle keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir