1. Anasayfa
  2. İç Anadolu

Ayaş Gezilecek Yerler | En Güzel 11 Yer

Ayaş Gezilecek Yerler | En Güzel 11 Yer
Ayaş Gezilecek Yerler
0

Ankara Ayaş, kaplıcaları başta olmak üzere birçok açıdan gezginlerin uğrak noktası haline gelmiştir. İlçe; tarihi ve doğal güzellikleriyle İç Anadolu Bölgesi’nin turizmine katkı sağlıyor. Bizde bu kapsamda sizler için Ayaş gezilecek yerler listesi oluşturduk.

Ayaş, son dönemlerde gezginlerin ilgi odağı haline gelmiştir. İlçede yer alan tarihi mekanların gezginler tarafından keşfedilmesi önemini daha çok artırmıştır. Doğa harikası ilçe, kaplıcalarıyla tarihten bugünlere şifa dağıtmaktadır. Ankara kent merkezine 58 km mesafedeki ilçe bir vadinin içinde konumlanmıştır. İlçe aynı zamanda yaylalarıyla da ünlüdür. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması ilçenin tarihi önemini daha çok artırmıştır. Domatesi ve dutu ile ünlü olan Ayaş, bu özelliği ile bir marka haline gelmiştir. Şimdi size Ayaş’ta gezilecek yerler ile çeşitli lezzetlerinden de söz edeceğiz.

Ayaş Gezi Rehberi

Ayaş’ta gezilecek yerler; geleneksel evleri, içmeceleri, kaplıcaları, göletleri, yeşil doğası ve camileri üzerinde toplanmıştır. Doğa tatili yapmak isteyenler için en ideal destinasyonlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu özelliklerinden dolayı ilçe her sene yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelmiştir.

Karakaya Kaplıcaları

Karakaya Kaplıcaları Kaynak: ankara.ktb.gov.tr

İçmeler mevkiinde Karakaya Kaplıcaları konumlanmıştır. Karakaya Kaplıcaları, birçok hastalığa şifa olmaktadır. Yalnız belirli mevsimlerde değil her mevsimde ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu kaplıcalarda uygun fiyata konaklayabilirsiniz. Karakaya Kaplıcalarını diğerlerinden ayıran özellikse 31 derecelik su sıcaklığıdır.

Horla Şelalesi

Horla (Çanıllı) Şelalesi Kaynak: www.facebook.com/tarcan.yesilyurt

Çanıllı Beldesi sınırları içerisinde yer alan Horla Şelalesi, Çanıllı (Asartepe) Barajı ile de birbirine çok yakındır. Barajı ziyaret ettiğinizde şelaleyi de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca çevresi de tam bir doğa harikasıdır. Bu güzide değeri yerinde deneyimlemek için Ortabereket Köyü’ne gelmeden sola döndüğünüzde, Asartepe Barajı ve Horla Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Asartepe Barajı

Çanıllı (Asartepe) Barajı Kaynak: sadecebalikcilik.wordpress.com

Doğayla iç içe olmak isteyenler için Asartepe (Çanıllı) Barajı’nı önerebiliriz. Ayaş Çanıllı Beldesi sınırları içinde yer almaktadır. Piknik ve doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için ideal bir yerdir. Barajın yakınlarında kamp yapma şansına da sahipsiniz. Huzurlu, sakin bir alanda tatil düşünenlere tavsiye edebileceğimiz önemli noktalardandır. Asartepe Barajı’nın suyuna ve yeşiline çok bayılacağınızı söyleyebiliriz.

Ayaş Evleri

Ayaş Evleri Kaynak: www.ayas.gov.tr

İlçe, tarihi dokularla ziyaretçileri tarafından ilgi görüyor. Ayaş Evleri, ilçenin en güzel yerlerindendir. İki kat şeklinde tasarlanan evler, klasik Türk mimarisinin en güzel örneklerindendir. Fotoğraf tutkunları için en ideal noktalardandır. Ahşaptan inşa edilen evler, ilçenin ruhunu yansıtıyor.

Bünyamin Ayaşi Camii

Ayaş Bünyamin Ayaşi Camii Kaynak: arkeodenemeler.blogspot.com

Bünyamin Ayaşi Camii, Selçuklular zamanında inşa edilmiştir. Dervişimam Mahallesi sınırları içinde konumlandığını söyleyebiliriz. Yapılış tarihine dair bilgi bulunmuyor. Fakat tahminlere göre 15.yüzyıl ila 16. Yüzyılda inşa edilmiştir. Ayaş’ta gezilecek yerler denildiğinde listemizde mutlaka yer alması gereken eserdir.

Sinanlı Köyü Ulu Camii

Ayaş Sinanlı Köyü Ulu Camii

İlçe kent merkezine 5 km mesafededir. 1547 senesinde Sinan bin Hacı Osman tarafından yapılmıştır. Caminin özelliği, dikdörtgen planlı olmasıdır. Aynı zamanda camii; kırma çatı ve yüksek duvarlardan oluşuyor. Heybetli görüntüsü ziyaretçilerin hemen dikkatini çekiyor.

Ayaş Pazarı

İlçenin Hacımemi Mahallesi sınırları içinde konumlanmıştır. Pazarda yöresel ürünlerin satışı yapılmaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 5 km mesafededir. Cuma günleri hizmet veren Pazar sayesinde ilçenin tüm yöresel ürünlerini tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz. Ayaş Pazarı’nda gelenekselleşen Dut Festivali düzenlenmektedir. Geziniz festivalin olduğu zamana denk gelirse popüler olan dutunun lezzetine yakından bakma şansı yakalamış olacaksınız.

Kirazdibi Göleti

Ayaş Kirazdibi Göleti Kaynak: www.ayas.bel.tr

Kirazdibi Göleti, manzarasıyla dikkat çekmektedir. Yeşilin bindir tonu içinde Kirazdibi Göleti’nde tatil yapabilirsiniz. Gölette her sene geleneksel Ayaş Festivali düzenlemektedir. Festivalin düzenlendiği zamanlarda gölet ve çevresi çok kalabalıklaşıyor. Kamp, doğa yürüyüşü, piknik için gölete gelerek harika zaman geçirebilirsiniz.

Killik Cami

Ayaş Killik Camii Kaynak: Facebook (Camiye Hayran)

Ayaş gezilecek yerler listesinde tarihi yapılar öne çıkıyor. Listemize Killik Camii’ni de ekleyebiliriz. İlçenin tam merkezinde konumlanan camii, 1560’ta inşa edilmiştir. Dikdörtgen planın üzerine yapılmıştır. Veli Bin Hızır tarafından camii yaptırılmıştır. Killik Camii’nin minaresi ahşaptır. Bu durum camiye farklı bir hava ve değer katıyor.

Karadere Bağları

Ayaş Karadere Bağları

İlçenin merkezinde Karadere Bağları bulunuyor. Ayaş’a yolu düşenlerin mutlaka uğraması gereken kaçınılmaz güzellikte bir değerdir. İlçenin hem simgesi haline gelmiş olup hem de turistik bir noktadır. Karadere Bağlarına giderek enfes tada sahip dutlarından yeme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bu bağ, ufak bir dere kıyısında konumlanmıştır. Sevdiklerinizle güzel bir vakit geçirebileceğiniz yerlerin başında geliyor.

Paşa Hamamı

Paşa Hamamı, Selçuklu mimarisine örnektir. Restorasyon çalışmalarından sonra da tarihi özelliğini kaybetmemiştir. İlçe için önemli bir yapı olduğunu söyleyebiliriz. Hamamda geçmiş dönemlere ait birçok eser bulunuyor.

Ayaş’ta Ne Yenir?

Ayaş’ta Ne Yenir?

Ayaş gezilecek yerler listesinden söz ederken, ilçenin yemek kültüründen de mutlaka bahsetmek gerekiyor. İlçe tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında yemek kültürüyle de ün salmıştır. Misafirperverliğiyle bilinen ilçe, tatlısından tutun da tuzlusuna kadar çeşitli lezzetleriyle gezginlerin aklında yer etmiştir. İlçenin önemli lezzetlerini şöyle sıralayabiliriz:

Kapalı Pide

Kapalı pide, ilçede çok tüketilen lezzetlerin başında geliyor. Hamur içine koyulan kıymalı harç ile kapalı pide yapılmaktadır. Kıyma hamurun içine koyulduktan sonra hiçbir yeri açık olmayacak şekilde kapatılıp pişmeye bırakılır.

Höşmerim

Ayaşlıların çok tükettiği bir diğer lezzetse höşmerimdir. Höşmerim aslında irmik helvası tatlısıdır. Höşmerimin tatlandırılması üzerine şekerin serpilmesiyle olur.

Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası Türkiye’nin tüm yörelerinde meşhurdur. Fakat her yöre tarhanayı farklı şekilde yapar. Ayaş halkı da tarhana çorbasını farklı bir usulde yapmaktadır. Tarhana Çorbası lezzetinin yanında şifalı olmasıyla da biliniyor. İlçenin kadınları tarhana hamurunu özenle yoğurduktan sonra kurumaya bırakıyorlar. Kurumaya bırakılan tarhana hamuru, kum tanelerinden de ince şekle getiriliyor. Böylelikle tarhanaları saklamak daha kolay oluyor.

Bazlama

Tarihi ilçenin mutfaklarından eksik olmayan lezzetlerden biri de bazlamadır. İlçede birkaç seneye kadar ekmek yerine bazlama tüketiliyordu.

Ayaş Kapama ve Güveci

Ayaş Kapama için bir küp içine kemikli kuzu eti ve çeşitli sebzeler koyulur. Daha sonra küpün ağzı kapatılarak pişmeye bırakılır. Ayaş Güveci de ilçede çok tüketilen başka bir lezzettir. Bu önemli lezzet, ilçeye özgü domateslerden hazırlanmaktadır. Mutlaka Ayaş’a yolunuz düşerse ilçeye has güvecin de tadına bakmanızı öneriyoruz.

Ayaş Tarihi

Ayaş Tarihi Kaynak: www.ayas.gov.tr

Ayaş’ta gezilecek yerler listesi oluştururken tarihinden de mutlaka bahsetmek gerekiyor. Oğuz Türkleri’nin Bozok Kolu’na mensuptur. Ankara’nın yakınındaki en turistik ilçelerindendir. M.Ö. 2000’li senelerde ilçeye ilk Hititler yerleşmiştir. Hititlerden sonraysa Helenistik ve Frig Dönemi ilçede başlamıştır. Helenistik ve Frig Dönemlerine ait çok sayıda çivi yazılı tabletler, çömlek, çanak ve seramik parçaları bulunmuştur.

İlçenin ekonomisi; süt ile besi hayvancılığına dayanıyor. Aynı zamanda 2000 senesinden bu yana da ilçede organik tarım yapılıyor. Ayaş Domatesi Ankara çevresinde çok popülerdir. Türkiye’de en lezzetli domatesler arasında gösterilmekten de öte, kendine has bir yapısı ve dokusu bulunur. Domates denince ilk akla gelen şehirlerden biri de kuşkusuz ki Ayaş’tır.

İpek Yolu üzerindeki ilçeye geçmişte Çin’den kervanlarla dut fidanı getirilmiştir. İlçenin havasını ve suyunu seven dut, her yerinde yetişmeye başlamıştır. Ayrıca ilçenin kirazı da ünlüdür. Dut kadar lezzetli olan Ayaş Kirazı, yurtdışına da ihraç ediliyor. Ankara Keçisi diğer ismiyle tiftik keçisi de bu ilçede oldukça popülerdir. Ancak popülerliği ne yazık ki son yıllarda il genelinde kaybolmuştur. Elbette ki Ankara tiftiği her dönem adından sıkça söz ettirmektedir.

Ayaş Nerededir?

Ankara’nın önemli ilçelerinden Ayaş kolay ulaşımıyla ziyaretçi sayısını ikiye katlamıştır. Ayaş’ın komşularını şöyle sıralayabiliriz;

İlçeye havayolu, karayolu ve demiryoluyla ulaşmak mümkündür. Havayoluyla Ankara’nın bu güzide kentine ulaşmak için önce Esenboğa Havalimanı’na gelmek gerekiyor. Esenboğa Havalimanı’ndan ilçeye gitmek için; Belko Air ya da diğer özel transfer araçlarını kullanabilirsiniz. Türkiye’nin tüm kentlerinden Ankara AŞTİ’ye gelerek oradan otobüslerle ilçeye ulaşım sağlanabilir. Ankara’ya Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden tren seferleri düzenleniyor. Ankara Tren Garı, Ayaş’a 60 km uzaklıktadır. İlk önce Ankara Tren Garı’na gelerek daha sonra otobüslerle ilçeye geçebilirsiniz.

Başkentin güzide ilçelerinden olan Ayaş, tarihi dokusu, doğallığı, lezzetleri ve kültürel değerleri ile daima ön planda olmuştur. Biz de bu içerikte Ayaş gezilecek yerler listesinin yanında tüm bu detaylardan bahsetmeye çalıştık. Peki, sizce Ayaş’ta gezilecek yerler listesine nereler eklenebilir? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Gezideler.com size; Türkiye’deki turistik destinasyonlar ve turistik değerler ile ilgili bilgi paylaşımı yapan bir seyahat bloğudur. Türkiye’nin güzide destinasyonları ve doğal ile tarihi güzelliklerini öğrenmek, Türkiye’yi baştan aşağı tanımak isterseniz, bizimle keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir